reviews-paraiso-sin-fe-en

Wings of death (Holanda)

(06 May 2013)

Karonte is de meest ervaren extreme metal band uit de streek Cantabria, Noord Spanje. Zo introduceert de band zichzelf maar alvast. De band is opgericht in 1994 toen een viertal muzikanten elkaar vonden na al eerder een paar jaar in diverse underground bands in de regio te hebben gespeeld.

De band bracht door de jaren heen de nodige demo’s uit, totdat in 2006 debuutalbum Letargo op de markt werd geslingerd. De opvolger liet wel weer wat jaartjes op zich wachten, Paraíso Sin Fe, die ik hier nu voor me heb liggen, verscheen in december van vorig jaar. De band laat agressieve, krachtige death metal van de oude snit horen; bands door wie Karonte beïnvloed zegt te zijn, zijn onder anderen Gorefest, Hypocrisy, Paradise Lost, Bolt Thrower, Entombed.

Het is dat de band zelf al aankomt met Gorefest als voorbeeld, want dat is toch wel een band waar ik dingen van terug hoor op Paraíso Sin Fe; tot de zang aan toe. En zeker ook door de trage doomy passages die in de muziek verweven zijn komt het eveneens Nederlandse Asphyx ook nog wel om de hoek kijken. De death metal van Karonte is simpelweg loodzwaar, zoals het hoort bij deze oudschoolse variant. Dat de band zich volledig uitdrukt in het Spaans vind ik overigens geenszins storend.

De composities lijken me net wat meer doordacht dan het geval is bij de gemiddelde old school death metal band, er zitten ook wel wat invloeden in de muziek van de Zweedse melodeath variant, en hier en daar in het riffwerk zelfs wel een vleugje thrash. Dat geeft de muziek, behalve dat die overwegend log en bruut is, hier en door ook wel een lichtelijk melodieus tintje. Wie niet maalt om originaliteit haalt met dit tweede album van de Spaanse veteranen een puik werkstukje in huis.

ENLACE